KÍNAI ORVOSLÁS – A laptop, a mobil és a csí

#

Mai világunkba minden belefér, a laptop, a mobil és a csí is – ezzel a mondattal utalt arra dr. Ságodi László az Utas és holdvilág antikváriumban tartott minapi előadásán, hogy legyünk nyitottak, próbáljuk megérteni az egymástól nagyon távol eső dolgokat is.

Dr. Ságodi László a megyei kórház központi intenzív osztályán dolgozik, mellette hagyományos kínai orvoslással foglalkozik. Még tavaly ősszel előadást tartott az Utas és holdvilág antikváriumban a kínai orvoslásról (tudósításunk itt olvasható), de mivel a témát akkor nem sikerült teljes egészében körüljárnia, most folytatta.

– A kínai orvoslás szerint a betegségeknek külső, belső és egyéb okai vannak – kezdte előadását dr. Ságodi László. – A külső okok többek között a hideg, a szél, a nedvesség, amelyek behatolhatnak a testünk különböző rétegeibe, de a Wei csi, az „immunrendszer” megvéd bennünket. Persze a kínai orvoslás szerint a Wei csi nem pontosan az immunrendszert jelenti. Például a megfázás hideg szél-tünet, mondja a kínai, amire nagyon jó terápia az izzasztás. Amikor az ártás mélyebbre hatol a testben, megváltozik egyebek mellett a nyelvlepedék. Ilyen esetben már erélyesebb gyógynövény- és tűterápia is szükséges.

A betegségek belső okai belső szerveinkben mutatkoznak meg, és itt beszélhetünk az érzelmekről, de csak jobb híján, mivel kínai nézőpontból az érzelmek is energiaformák. A klasszikus nyugati orvoslás nem veszi igazán figyelembe az érzelmeket, mint a betegségek lehetséges okait.

A hagyományos kínai orvoslás szerint bizonyos belső szerveinkhez bizonyos érzelmek tartoznak. A vese például a félelemmel, szorongással kapcsolható össze, mentális szinten pedig az akaraterővel. A kínai orvos ezért egyszerre gondol a szervre, a hozzá tartozó meridiánrendszerre, a félelemre, szorongásra, akaraterőre. A változás a kezelések hatására minden szinten jelentkezik, és ezek a változások egymásra is hatnak. Másrészt, ha valaki gyengébb vesével születik, gyenge lehet az akaratereje, hajlamosabb lehet a szorongásra.


A teljes cikket a veszpremkukac.hu weboldalon lehet elolvasni.

"Aki tízezer szekér gazdája,
néz a világba, nem lát önmagába." (Lao-ce)

Dr. Ságodi László

8200 Veszprém, Budapest út 15. fsz. 1.

06/ 20-535-1880

napokfaja@gmail.com