Érdekességek

Hajhullás esetén segíthet

  • málnás tea dióval: 80 g málnát 3-4 evőkanál mézzel és 10 dkg darált dióval együtt 20 percig kell főzni, naponta többször javasolt fogyasztani
  • szezámmag-por: szezámmagot vajsárgára pirítunk, ehhez kevés sót, cukrot, borsot adunk, majd gyúródeszkán kiterítve, sodrófával porrá törjük, üvegben tároljuk és ételekbe, tejbe, kenyérre hintve fogyaszthatjuk, a magas cinktartalom segíti a haj növekedését, fényességét
  • gyömbéres hajkezelés: vékony szeletekre vágott gyömbérrel a kopaszodó hajbőrt naponta 3- 4-szer dörzsöljük be

Su-Jok masszírozó gyűrű

  • a Su-Jok a hagyományos kínai orvosi elvekre épülő, Koreában felfedezett módszer, ami szerint a kéz és láb szintén ún. mikro-rendszer: kezünk és lábunk is leképezi egész testünket, vagyis felfoghatóak testünk kicsinyített, holografikus másolataiként is
  • ebből kiindulva érdemes beszerezni és naponta használni az ún. Su-Jok gyűrűt, amivel ujjainkat lehet végigmasszírozni, ekképpen gyakorolva jótékony hatást egész szervezetünkre

Mi is az a spirulina?

  • mikroalga, ami általában táplál, erősít, jótékonyan gyógyítja az ún. hiányállapotokat, bőséges klorofill tartalma miatt tisztító hatású is
  • tápanyagai gyorsan felszívódnak és könnyen emésztődnek
  • azok, akik sok állati eredetű és finomított élelmiszert esznek és különösen, ha túlsúlyosak, cukorbetegek, általában jobban lesznek a spirulinában lévő viszonylag tiszta fehérjétől
  • alultápláltak, alkoholisták, súlyos májkárosodásban szenvedők esetében is javasolt
  • méregteleníti a vesét és a májat, tisztítja az ereket
  • alkalmazási terület: vérszegénység, fertőző májgyulladás, gyomorhurut, cukorbetegség, elhízás, alultápláltság, idült bőrkiütések

Búzafű nevelése otthon

  • a magas klorofill tartalmú ételek másik csoportját (a mikroalgák mellett) a gabonafüvek alkotják; általában búza- vagy árpafüvet lehet vásárolni
  • a gabonafüvek magas tápanyagtartalmukon kívül ritka emésztőenzimeket is tartalmaznak
  • egy dobozt fele-fele arányban földdel és tőzeggel töltünk meg, erre egyenletesen búzaszemeket szórunk
  • földkeverékkel 1-2 cm vastagon betakarjuk, naponta nedvesítjük
  • a 12-15 cm magasságú füvet levágjuk és levét kifacsarjuk, esetleg alaposan összerágjuk (a pépet végül ki kell köpni!)
  • ezt követően még kétszer lehet aratni
  • a gabonafű renyhe emésztés, gyomor-bélgyulladás esetén hasznos, de rák, székrekedés, tüdőtágulás, reuma, magas vérnyomás, koleszterintöbblet, vérszegénység, elhízás, cukorbetegség, gyomorfekély, kóros kimerültség esetén is javasolt

Három nevezetes akupunktúrás pont

  • Vastagbél4 (HeGu, az egyesülés völgye): a második kéztőcsont közepénél, a hüvelykujj felőli oldalon található; ha a mutatóujjat és a hüvelykujjat egymás felé közelítjük, akkor a keletkező izomhas legmagasabb pontján helyezkedik el. Ez a pont a test felső részének legfontosabb fájdalomcsillapító hatású pontja, a legtöbbet használ pontok egyike, immunerősítő hatású, lázcsillapító, görcsoldó, jól alkalmazható fogfájásra, fejfájásra, arcidegzsábára és még számos egyéb betegségben. Terhességben tilos manipulálni!
  • Gyomor36 (ZuSanLi): a térdkalács külső-alsó szögletétől négy ujjal lefelé, a lábszárcsont elülső élétől egy hüvelykujjnyival kifelé található. Immunerősítő, gyomor-bélrendszeri zavarokat javít, fájdalomcsillapító hatású, feltölti az egész szervezetet energiával, nyugtat. Pálos professzor szerint ősszel és tavasszal megelőző célból égetése javasolt (ld. alább).
  • Szívburok6 (NeiGuan, belső átjáró): az alkar tenyéri oldalának középvonalában, a legtávolabbi csuklóredő fölött két hüvelykujjnyira, a két ín között lelhető fel. Nagyon fontos, gyakran használt pont, hat a légzésre, keringésre, szétosztja a Qi-t az egész szervezetben, nyugtat, visszérjavító, oldja a szapora szívverést, segít bizonyos emésztési zavarokban (teltségérzet).

Mi a moxa terápia (moxibuszció)?

  • olyan természetes gyógymód, amivel helyileg hőhatást alkalmazunk bizonyos akupunktúrás pontokra
  • a kínaiak több ezer évvel ezelőtt már alkalmazták ezt az eljárást, amihez ürömfélék égetésével nyertek hőenergiát
  • a pontok ilyetén ingerlésével a szervezet energiakeringését lehet hatásosan befolyásolni
  • különösen előnyös energiahiányos állapotokban, bénulások esetén, éjszakai ágybavizelés javítására stb.
  • meleg hatására romló panaszok esetén és a fejen semmiképpen sem szabad alkalmazni!
  • betegség megelőző hatását kiemelten fontosnak tartjuk
  • lehet direkt kezelést végezni (a bőrt ilyenkor megégetjük), illetve indirekt módszert alkalmazni (langyos moxázás)
  • nátha, megfázás esetén például a mellkasi gerinc felső szakaszának két oldalát és a könyökök külső oldalát érdemes moxálni

Hogyan főzzünk, étkezzünk tavasszal a kínai orvoslás szerint?

  • a tavasz a Fa elemhez tartozik, az újrakezdés ideje
  • a Fa elemhez tartozik a Máj és az Epehólyag, ennél fogva ekkor van ideje, hogy gondoskodjuk ezekről a szerveinkről
  • tavasszal táplálkozzunk a legkönnyebben, mintegy tisztuljunk meg a nehéz téli étkek után
  • javasolt a sós ételek kerülése, csökkentése, mert csökkentik az energiát ilyenkor
  • a belső tavasz megteremtéséhez az édes és csípős ízek ajánlottak; ilyen például a mézes mentatea, de éppígy javasolt tavasszal bazsalikom, édeskömény, majoránna, rozmaring, fűszerkömény, kapor, babérlevél, gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zsenge cékla, sárgarépa fogyasztása is
  • előtérbe kerülnek a nyers és csíráztatott ételek

Mikor hasznos és hogyan végezzünk izzasztást?

  • ún. Külső (Biao) betegség esetén javasolt, ami elsősorban arról ismerszik fel, hogy gyorsan alakul ki és egyszerre áll fenn láz és hidegrázás (szél- és hidegkerülés)
  • ilyen lehet a közönséges megfázás
  • igyunk egy vagy több csésze forró izzasztó teát, vegyünk egy forró fürdőt, igyunk ismételten teát és takarózzunk be alaposan
  • az átnedvesedett ágyneműt cseréljük ki és pihenjünk, szükség esetén az izzasztást naponként kétszer megismételhetjük, amíg a fenti tünetek meg nem szűnnek
  • izzasztó növény például a cickafark, római kamilla, macskamenta, borsmenta, friss gyömbérgyökér (utóbbit inkább akkor használjuk, amikor a lázzal szemben erősebb a hidegrázás!)

Néhány étrendi tanács krónikus fáradtság esetére

  • együnk kevesebb húst ún. Nyálka-képző hatása miatt
  • ugyanilyen megfontolásból a tejtermékek fogyasztása is csökkentendő
  • javasolt főtt zöldségek fogyasztása, továbbá aromás fűszerolajak (gyömbér, hagyma, fokhagyma, chilli) használata
  • általában érdemes több fűszerrel főzni
  • a Royal Jelly ginzenges méhpempő fogyasztása jótékony lehet ilyen esetekben; reggelente egy-egy ampulla megivása javasolt, amire azonnal fogyasszunk egy pohár enyhe teát vagy meleg vizet

Hogy készül a congee?

  • a „rizsvíz” vagy hszi fan a kínaiak hagyományos reggeli étele
  • egy marék rizst öt-hatszoros mennyiségű vízben kell megfőzni
  • alapanyag lehet a rizsen kívül köles, tönkölybúza és egyéb gabonafélék is
  • főzés a legkisebb hőfokon, fedővel letakart lábasban, 4-6 órán át (minél tovább fő, annál „erősebb” a congee)
  • könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, erősíti a Vért és a Qi-t, harmonizálja az emésztést, táplál, így krónikus betegségben szenvedőknek kiváltképpen ajánlott
  • szoptatós anyák tejtermelődésére is jótékonyan hat
  • együtt főzhető zöldségekkel, gyógyfüvekkel, hússal is

Étrendi javaslat életerős időseknek

  • ne együnk túl sokat, soha ne együk tele magunkat
  • éjszaka ne étkezzünk
  • könnyen emészthető ételeket fogyasszunk
  • mellőzzük a finomított cukrot, kávét, alkoholt, a túl sok sót és teljesen feldogozott élelmiszereket
  • olyan tengeri növények javasoltak, mint a barnamoszat, kombu, vakame, a vad kékeszöld mikroalga
  • ápra- és búzafűtermékek fogyasztása jótékony hatású
  • gyümölcsök közül a helyben termett, idényjellegű gyümölcsök javasolhatók
  • a gabonák, hüvelyesek, magvak csíra állapotban felelnek meg leginkább idősebb emberek számára (könnyebben emészthetőek); a csírákat enyhén meg kell főzni (a zsenge étel fiatalon tartja az embert!)
  • növeli a vitalitást a fiatalokkal tartott kapcsolat
  • a Gingko biloba levele növeli az agy vérellátását
  • az afrikai szilvafa kivonata hatékony prosztata-megnagyobbodás esetén

Két gyógynövény-recept fájdalmas menstruáció esetén

  • szakorvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt
  • 100 g majoránna, 100 g libapimpó, 100 g kakukkfű, 100 g fehér ürömfű – 1 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig kell főzni 2 dl vízben, 15 perc ázás után le kell szűrni; étkezés előtt 2-3- szor kell naponta 2 dl-t fogyasztani
  • 100 g macskagyökér, 50 g köménymag, 10 g vérehulló fecskefű, 20 g citromfű – a tea elkészítése és adagolása megegyezik a fentiével

Gyógynövény ajánló száraz köhögésre

  • két evőkanálnyi fehérmályva-gyökeret 4 dl vízben áztatunk 6-8 órán keresztül, majd nagylyukú szűrőn leszűrjük és egy nap alatt 2-3 adagra osztva megisszuk

Középfülgyulladás kezelése otthon

  • természetesen a szakorvosi vizsgálat ekkor is javasolt
  • kövirózsa leveléből kipréseljük a nedvet és szemcsepegtetővel a külső hallójáratba cseppentünk
  • hagymacseppek: egy nagyobb hagyma alját levágjuk, a tetejébe egy lyukat vájunk és ebbe étolajat teszünk; állítsuk így a hagymát olajba és 20 percig melegítsük, majd hagyjuk kihűlni és a hagymába vájt lyukból csepegtetővel kiszívjuk a gyógyolajat és a hallójáratba cseppentjük

Gyógyító recept krónikus köhögés, megfázás esetére: a körtebefőtt

  • hozzávalók: 3 körte, 100 g nádcukor, 2 kanál méz, 150 g citromlé
  • a körtéket megmossuk, kettévágjuk, a magházakat kivágjuk, majd kis kockákra szeleteljük
  • 1 liter vizet felforralunk, ebbe beleöntjük a körte-kockákat a citromlét és a nádcukrot; 5-10 szem ginkgomagot is adhatunk hozzá
  • 15 percig főzzük
  • a főzetet melegen vagy akár hidegen is ehetjük aznap, több alkalommal

Mire jó a hajdina?

  • a keserűfűfélék családjába tartozik, de mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják
  • Ázsia középső részén honos, innen terjedt el
  • a szénhidráttartalom mellett értékes vitaminforrás (elsősorban B-vitaminok)
  • magas rosttartalma miatt jól alkalmazható székrekedés esetén
  • a magas vérnyomás kezelésére is használták régen, erősíti a hajszálereket, fokozza a kéz-láb keringését (rutin-tartalom)
  • tisztítja és erősíti a beleket, javítja az étvágyat
  • kása: 1 csésze hajdinadara, 4-5 csésze forró víz, fél hagyma kockára vágva, kevés tengeri só; tegyük a hozzávalókat abba a lábasba, amiben a vizet forraltuk és újra forraljuk fel, majd fedjük le és állítsuk takaréklángra; 30 perc főzés után (megpuhulásig) kész

A homoktövisről röviden

  • a homoktövis az északi féltekén él, fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő növény, Magyarországon is honos, termése narancssárga bogyó, amit ha megcsíp a dér, fogyaszthatóvá válik
  • Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, de kínai császárok gyógyítására is felhasználták
  • magas tápérték és vitamintartalom; erősíti az immunrendszert
  • általános gyengeség, műtétek után kifejezetten ajánlott
  • a magas C-vitamin tartalom miatt megfázás esetén is használják (a citromhoz képest 10-szer magasabb a C-vitamin tartalma, ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a feldolgozása során csökken)
  • májvédő, koleszterinszint-csökkentő, szem-erősítő
  • a fogínygyulladás, allergia ellenszere
  • Kínában gyógyszernek minősül

"Aki tízezer szekér gazdája,
néz a világba, nem lát önmagába." (Lao-ce)

Dr. Ságodi László

8200 Veszprém, Budapest út 15. fsz. 1.

06/ 20-535-1880

napokfaja@gmail.com