"CSAK AKKOR KEZDŐDIK AZ ÉLET,
HA AZ EMBER NEM TUDJA, HOGY MI LESZ." (HAMVAS BÉLA)

EGYSÉGBEN ÉLNI AZ UNIVERZUMMAL

Az előadás olyan érdekes volt, hogy a Veszprém-kukac tudósítója még a fényképezőgépét is elfelejtette elővenni, hogy megörökítse az eseményt, így a fotó a vendégről, dr. Ságodi Lászlóról és a vendéglátóról, az antikvárium tulajdonosáról, Molnár Sándorról az est után készült el.

Az Utas és Holdvilág Antikvárium legutóbbi vendége dr. Ságodi László orvos volt, aki a hagyományos kínai orvoslásról tartott előadást. Azaz ez volt az est bejelentett témája, de az előadás inkább a három-négyezer éves kínai és távol-keleti gondolkodásmódról, kultúráról szólt, és arról, hogy ez a távoli világ hogyan kapcsolódik napjaink kvantumfizikai kutatásaihoz és megállapításaihoz.

Dr. Ságodi László a megyei kórházban altatóorvosként dolgozik, és 2011 óta foglalkozik behatóbban a hagyományos kínai orvoslással. Alapelve, hogy a korszerű gyógyításnak ötvöznie kellene a hagyományos kínai orvoslás és a modern, nyugati orvostudomány tapasztalatait, hiszen Európában a XV–XVI. századig a bölcsesség elnyerése volt a tanulás célja. Aztán jött Galilei, és azzal, hogy a nyugati tudományokat matematikai alapokra helyezte, leképezhetővé, mérhetővé, leírhatóvá tette, már nem számított tudományosnak az érzékek tapasztalata, a szaglással, tapintással, ízleléssel szerzett tudás. Galileit Descartes követte, aki a gondolkodó ént egyszerűen „levágta” a testről. A nyugati orvoslásban az emberi test a mai napig egy mechanikus szerkezet, ami javítható – ez talán a legnagyobb különbségek egyike a két orvosi rendszer emberszemlélete között. A modern fizika, Einsteinnel az élen, azt állítja, hogy a tömeg és az energia egymásba képesek alakulni, a téridőben pedig az „örök most” állapota tapasztalható meg – ezt vallják a kínaiak is több ezer éve.

A teljes cikket a veszpremkukac.hu weboldalon lehet elolvasni.

Dr. Ságodi László >>

LÁTOGATÓIM SZÁMA

29217

KAPCSOLAT

RÓLAM MONDTÁK

Elolvasom >>
"A BÖLCS EMBER ÚT-JA HASZNÁL, NEM HARCOL." (LAO-CE)