EMBERKÖZPONTÚ GYÓGYÍTÁS

Folytatjuk beszélgetésünket Ságodi Lászlóval a kínai orvoslásról.

– Mi a kínai orvoslás, miben más a nyugatinál?

– Egy olyan több ezer éves rendszer, amiben elkerülhetetlenül benne van a kelet bölcsessége, világnézete, kultúrája, művészete, minden, amit a kínai gondolkodók a hosszú évezredek alatt kikristályosítottak a világról, annak megfigyelésén keresztül: A Jin és a Jang, az Öt Elem, amiknek nyilván van egy misztikus, de van egy egészen racionális aspektusa is, hiszen a teremtett világon minden felosztható ezen kategóriák szerint.

Ezt a kínai orvoslás is így kezeli, és használja fel mind a diagnózis-alkotáskor, midn pedig a terápia során. Ez egy olyan átfogó orvosi rendszer, ami praktikus, gyakorlatorientált, és ami még benne számomra nagyon fontos, hogy bizonyos helyzetekben átlépi a racionalitás falait, amit mi, nyugati emberek sokszor idegenül és gyanakodva tekintünk.

Emberközpontú, és egészében tekinti az embert, mint az univerzum szerves résszét, nem ragad ki részeket, hanem összekapcsol tüneteket, diagnózisokat, és lehetőség szerint igyekszik megelőzni a nagy betegségeket. És amiben még más a mi orvoslásunkhoz képest, az az analógiás jellege, ami a keleti ember gondolkodásának sajátja.

A teljes cikket a vehir.hu weboldalon lehet elolvasni.

Dr. Ságodi László >>

LÁTOGATÓIM SZÁMA

3900

KAPCSOLAT

RÓLAM MONDTÁK

Elolvasom >>