A ’NYÁLKA’ KÓROKI SZEREPÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA ÉS A TERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉS VÁZLATA A ’REPÜLŐ QI’ METÓDUS SZEMSZÖGÉBŐL

A kínai orvoslás Jin-ye (津液) néven foglalja össze az élettani testfolyadékokat. Ide sorolhatóak egyebek mellett a könny, nyál, izzadtság, gyomor- és bélnedvek illetve az ízületi folyadékok. Ezek közös jellemzői, hogy anyagi folyadékok, amelyek érzékenyen reagálnak a Qi és Vér, a Zang-Fu-k és a környezet változásaira. A három tényező – a Qi, Vér és a Jin-ye – alkotják a Zang-Fu-k közötti egyetlen kommunikációs csatornát.

Kóros folyadék metabolizmusról két esetben beszélhetünk. Egyfelől elfogyhatnak az élettani testfolyadékok, de gyakoriak azok a kórállapotok is, amikor patogén folyadékok retenciója alakul ki a transzformáció, szétosztás vagy a kiválasztás elakadása következtében.

Nyálka (Tan, 痰) ez utóbbi esetekben jelenhet meg; egy olyan Belső patogén faktornak tekinthető, amely nagyon gyakran fordul elő a legkülönfélébb betegségek hátterében. Képződésének legfőbb oka a Lép hiányállapota – ha a Lép nem képes átalakítani a testfolyadékokat, akkor ezek akkumulációja következik be és idővel megjelenik a szervezetben a Nyálka.

Kórtani nézőpontból a Lép mellett fontos kitérni a Tüdő és a Vese szerepére is: ha a Tüdő nem képes leszállítani a folyadékokat és amennyiben a Vese nem alakítja és választja ki a folyadékokat, szintén Nyálka üti fel fejét.

Amikor megjelenik a Nyálka, a következő jellegzetes tünetek fedezhetőek fel: mellkasi nyomásérzet, hányinger, nehézségérzet, szédülés, a szemek csillogásának hiánya, sötét szemgödör, exudatum a szemsarkokban, sápadt arc, duzzadt test és arc, obesitas, zsíros bőr, izzadékony külső genitáliák-hónalj-tenyerek-talpak, bűzös izzadtság, megnagyobbodott ujjak, nyálka a torokban, nyálka a székletben. A nyelvtest duzzadt, a lepedék ragadós, a pulzus pedig csúszós vagy drótszerű.

A Nyálka előidézhet vagy súlyosbíthat Vér Pangást, így például egynéhány daganatos betegség hátterében egymás mellett fedezhető fel Nyálka és Vér Pangás, aminek egyik jellegzetes, a diagnózist megerősítő jele a lila és duzzadt nyelv.

A Középső Melegítőt tekintve, ezen a területen a Nyálka gyakran okoz elzáródást, aminek egyik következménye a Lép-Gyomor rendszer hiánya. Ilyen esetek egy részénél a nyelven Gyomor-repedés alakul ki, amiben ragadós és száraz lepedék jelenik meg.

A Külső patogének nézőpontjából vizsgálva a Nyálkát, gyakran észlelhető keveredése Széllel, Hideggel, Forrósággal és Nedvességgel.

A Nyálkák csoportosításánál Maciocia felosztását alapul véve anyagi és nem anyagi Nyálkákról beszélhetünk. Az anyagi Nyálkákhoz tartozik a Tüdőből származó köpet, míg az utóbbi alcsoportba a bőr alatti Nyálkát, a csatornákban megjelenő Nyálkát, a Szív nyílásait elzáró Nyálkát, az Epehólyagban és a Vesékben kialakuló Nyálkát, illetve az ízületekben fellelhető Nyálkát sorolhatjuk. Bőr alatti Nyálkának tekinthetőek a nyirokcsomó duzzanatok, lipomák, de ugyanide sorolható a pajzsmirigy megnagyobbodása is. Amikor a Nyálka a csatornákban jelentkezik, jellegzetes tünet a zsibbadás, amit egyebek mellett stroke-on átesett időseknél figyelhetünk meg. A Szív nyílásait elzáró Nyálka kórképek nagyobbára pszichiátriai betegségekben manifesztálódnak, míg az ízületi Nyálka jellemzően rheumatoid arthritis esetén fedezhető fel.

A Nyálka megjelenése azt vonja maga után, hogy a Qi és Vér áramlása akadályozottá válik, aminek idővel mutatkozni fognak kóros következményei tünetek és egyéb jelek formájában.

A ’repülő Qi’ módszer terápiás megközelítése szerint ilyen esetekben először a lerakódott, nem tápláló piszkos Qi-t kell megmozgatni és kivezetni. Ehhez első lépésben egy indító pontot kell találni a Nyálka lerakódása feletti területen egy olyan csatornán, ami áthalad az érintett régión. Ilyen pontok többnyire a fejen vagy a felső végtagon találhatóak; ezeken belül mozgatásra leggyakrabban Epehólyag-pontok kerülnek a receptúrákba. Nagyon fontos alapelv, hogy a Nyálkát kimozgatni Yang Qi-vel lehetséges, tehát az indításhoz kizárólagosan Yang jellegű csatornán van értelme pontokat választani. A Nyálka kiűzése a legközelebbi testnyílás felé történik meg; ebből következően a kezelések elvárható eredménye látható nyálkaürülés megjelenése például masszív köpet felszakadás, hüvelyi folyás vagy laza-tapadós széklet formájában.

A pontok megválasztásánál a másik jelentős szempont az, hogy a fentről megindított Yang Qi érjen le a lábig és ott forduljon át Yin Qi-be. Ebből következően, Yin hiány megléte esetén lábi Yin pontok megszúrása is szükséges. Ez a záloga annak, hogy helyreálljon a keringés és elsodródjon a Nyálka – ellenkező esetben a kezelés csak kisebb és átmeneti sikerekkel fog szolgálni.

Irodalom:

  • – Giovanni Maciocia: The Foundations of Chinese Medicine, Elsevier, 2014.
  • – Steven Clavey: Fluid Physiology and Pathology in Traditional Chinese Medicine, Elsevier, 2007.
  • – Dr. Saáry Kornélia: Akupunktúra – a repülő Qi módszere, magánkiadás, 2017.
  • – Dr. Hamvas Szilárd: Akupunktúra a klinikai gyakorlatban, Geobook, 2012.
Dr. Ságodi László >>

LÁTOGATÓIM SZÁMA

29217

KAPCSOLAT

RÓLAM MONDTÁK

Elolvasom >>