Hajhullás esetén segíthet
- málnás tea dióval: 80 g málnát 3-4 evőkanál mézzel és 10 dkg darált dióval együtt 20 percig kell főzni, naponta többször javasolt fogyasztani
- szezámmag-por: szezámmagot vajsárgára pirítunk, ehhez kevés sót, cukrot, borsot adunk, majd gyúródeszkán kiterítve, sodrófával porrá törjük, üvegben tároljuk és ételekbe, tejbe, kenyérre hintve fogyaszthatjuk, a magas cinktartalom segíti a haj növekedését, fényességét
- gyömbéres hajkezelés: vékony szeletekre vágott gyömbérrel a kopaszodó hajbőrt naponta 3- 4-szer dörzsöljük be
Su-Jok masszírozó gyűrű
- a Su-Jok a hagyományos kínai orvosi elvekre épülő, Koreában felfedezett módszer, ami szerint a kéz és láb szintén ún. mikro-rendszer: kezünk és lábunk is leképezi egész testünket, vagyis felfoghatóak testünk kicsinyített, holografikus másolataiként is
- ebből kiindulva érdemes beszerezni és naponta használni az ún. Su-Jok gyűrűt, amivel ujjainkat lehet végigmasszírozni, ekképpen gyakorolva jótékony hatást egész szervezetünkre
Mi is az a spirulina?
- mikroalga, ami általában táplál, erősít, jótékonyan gyógyítja az ún. hiányállapotokat, bőséges klorofill tartalma miatt tisztító hatású is
- tápanyagai gyorsan felszívódnak és könnyen emésztődnek
- azok, akik sok állati eredetű és finomított élelmiszert esznek és különösen, ha túlsúlyosak, cukorbetegek, általában jobban lesznek a spirulinában lévő viszonylag tiszta fehérjétől
- alultápláltak, alkoholisták, súlyos májkárosodásban szenvedők esetében is javasolt
- méregteleníti a vesét és a májat, tisztítja az ereket
- alkalmazási terület: vérszegénység, fertőző májgyulladás, gyomorhurut, cukorbetegség, elhízás, alultápláltság, idült bőrkiütések
Búzafű nevelése otthon
- a magas klorofill tartalmú ételek másik csoportját (a mikroalgák mellett) a gabonafüvek alkotják; általában búza- vagy árpafüvet lehet vásárolni
- a gabonafüvek magas tápanyagtartalmukon kívül ritka emésztőenzimeket is tartalmaznak
- egy dobozt fele-fele arányban földdel és tőzeggel töltünk meg, erre egyenletesen búzaszemeket szórunk
- földkeverékkel 1-2 cm vastagon betakarjuk, naponta nedvesítjük
- a 12-15 cm magasságú füvet levágjuk és levét kifacsarjuk, esetleg alaposan összerágjuk (a pépet végül ki kell köpni!)
- ezt követően még kétszer lehet aratni
- a gabonafű renyhe emésztés, gyomor-bélgyulladás esetén hasznos, de rák, székrekedés, tüdőtágulás, reuma, magas vérnyomás, koleszterintöbblet, vérszegénység, elhízás, cukorbetegség, gyomorfekély, kóros kimerültség esetén is javasolt
Három nevezetes akupunktúrás pont
- Vastagbél4 (HeGu, az egyesülés völgye): a második kéztőcsont közepénél, a hüvelykujj felőli oldalon található; ha a mutatóujjat és a hüvelykujjat egymás felé közelítjük, akkor a keletkező izomhas legmagasabb pontján helyezkedik el. Ez a pont a test felső részének legfontosabb fájdalomcsillapító hatású pontja, a legtöbbet használ pontok egyike, immunerősítő hatású, lázcsillapító, görcsoldó, jól alkalmazható fogfájásra, fejfájásra, arcidegzsábára és még számos egyéb betegségben. Terhességben tilos manipulálni!
- Gyomor36 (ZuSanLi): a térdkalács külső-alsó szögletétől négy ujjal lefelé, a lábszárcsont elülső élétől egy hüvelykujjnyival kifelé található. Immunerősítő, gyomor-bélrendszeri zavarokat javít, fájdalomcsillapító hatású, feltölti az egész szervezetet energiával, nyugtat. Pálos professzor szerint ősszel és tavasszal megelőző célból égetése javasolt (ld. alább).
- Szívburok6 (NeiGuan, belső átjáró): az alkar tenyéri oldalának középvonalában, a legtávolabbi csuklóredő fölött két hüvelykujjnyira, a két ín között lelhető fel. Nagyon fontos, gyakran használt pont, hat a légzésre, keringésre, szétosztja a Qi-t az egész szervezetben, nyugtat, visszérjavító, oldja a szapora szívverést, segít bizonyos emésztési zavarokban (teltségérzet).
Mi a moxa terápia (moxibuszció)?
- olyan természetes gyógymód, amivel helyileg hőhatást alkalmazunk bizonyos akupunktúrás pontokra
- a kínaiak több ezer évvel ezelőtt már alkalmazták ezt az eljárást, amihez ürömfélék égetésével nyertek hőenergiát
- a pontok ilyetén ingerlésével a szervezet energiakeringését lehet hatásosan befolyásolni
- különösen előnyös energiahiányos állapotokban, bénulások esetén, éjszakai ágybavizelés javítására stb.
- meleg hatására romló panaszok esetén és a fejen semmiképpen sem szabad alkalmazni!
- betegség megelőző hatását kiemelten fontosnak tartjuk
- lehet direkt kezelést végezni (a bőrt ilyenkor megégetjük), illetve indirekt módszert alkalmazni (langyos moxázás)
- nátha, megfázás esetén például a mellkasi gerinc felső szakaszának két oldalát és a könyökök külső oldalát érdemes moxálni
Hogyan főzzünk, étkezzünk tavasszal a kínai orvoslás szerint?
- a tavasz a Fa elemhez tartozik, az újrakezdés ideje
- a Fa elemhez tartozik a Máj és az Epehólyag, ennél fogva ekkor van ideje, hogy gondoskodjuk ezekről a szerveinkről
- tavasszal táplálkozzunk a legkönnyebben, mintegy tisztuljunk meg a nehéz téli étkek után
- javasolt a sós ételek kerülése, csökkentése, mert csökkentik az energiát ilyenkor
- a belső tavasz megteremtéséhez az édes és csípős ízek ajánlottak; ilyen például a mézes mentatea, de éppígy javasolt tavasszal bazsalikom, édeskömény, majoránna, rozmaring, fűszerkömény, kapor, babérlevél, gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zsenge cékla, sárgarépa fogyasztása is
- előtérbe kerülnek a nyers és csíráztatott ételek
Mikor hasznos és hogyan végezzünk izzasztást?
- ún. Külső (Biao) betegség esetén javasolt, ami elsősorban arról ismerszik fel, hogy gyorsan alakul ki és egyszerre áll fenn láz és hidegrázás (szél- és hidegkerülés)
- ilyen lehet a közönséges megfázás
- igyunk egy vagy több csésze forró izzasztó teát, vegyünk egy forró fürdőt, igyunk ismételten teát és takarózzunk be alaposan
- az átnedvesedett ágyneműt cseréljük ki és pihenjünk, szükség esetén az izzasztást naponként kétszer megismételhetjük, amíg a fenti tünetek meg nem szűnnek
- izzasztó növény például a cickafark, római kamilla, macskamenta, borsmenta, friss gyömbérgyökér (utóbbit inkább akkor használjuk, amikor a lázzal szemben erősebb a hidegrázás!)
Néhány étrendi tanács krónikus fáradtság esetére
- együnk kevesebb húst ún. Nyálka-képző hatása miatt
- ugyanilyen megfontolásból a tejtermékek fogyasztása is csökkentendő
- javasolt főtt zöldségek fogyasztása, továbbá aromás fűszerolajak (gyömbér, hagyma, fokhagyma, chilli) használata
- általában érdemes több fűszerrel főzni
- a Royal Jelly ginzenges méhpempő fogyasztása jótékony lehet ilyen esetekben; reggelente egy-egy ampulla megivása javasolt, amire azonnal fogyasszunk egy pohár enyhe teát vagy meleg vizet
Hogy készül a congee?
- a „rizsvíz” vagy hszi fan a kínaiak hagyományos reggeli étele
- egy marék rizst öt-hatszoros mennyiségű vízben kell megfőzni
- alapanyag lehet a rizsen kívül köles, tönkölybúza és egyéb gabonafélék is
- főzés a legkisebb hőfokon, fedővel letakart lábasban, 4-6 órán át (minél tovább fő, annál „erősebb” a congee)
- könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, erősíti a Vért és a Qi-t, harmonizálja az emésztést, táplál, így krónikus betegségben szenvedőknek kiváltképpen ajánlott
- szoptatós anyák tejtermelődésére is jótékonyan hat
- együtt főzhető zöldségekkel, gyógyfüvekkel, hússal is
Étrendi javaslat életerős időseknek
- ne együnk túl sokat, soha ne együk tele magunkat
- éjszaka ne étkezzünk
- könnyen emészthető ételeket fogyasszunk
- mellőzzük a finomított cukrot, kávét, alkoholt, a túl sok sót és teljesen feldogozott élelmiszereket
- olyan tengeri növények javasoltak, mint a barnamoszat, kombu, vakame, a vad kékeszöld mikroalga
- ápra- és búzafűtermékek fogyasztása jótékony hatású
- gyümölcsök közül a helyben termett, idényjellegű gyümölcsök javasolhatók
- a gabonák, hüvelyesek, magvak csíra állapotban felelnek meg leginkább idősebb emberek számára (könnyebben emészthetőek); a csírákat enyhén meg kell főzni (a zsenge étel fiatalon tartja az embert!)
- növeli a vitalitást a fiatalokkal tartott kapcsolat
- a Gingko biloba levele növeli az agy vérellátását
- az afrikai szilvafa kivonata hatékony prosztata-megnagyobbodás esetén
Két gyógynövény-recept fájdalmas menstruáció esetén
- szakorvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt
- 100 g majoránna, 100 g libapimpó, 100 g kakukkfű, 100 g fehér ürömfű – 1 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig kell főzni 2 dl vízben, 15 perc ázás után le kell szűrni; étkezés előtt 2-3- szor kell naponta 2 dl-t fogyasztani
- 100 g macskagyökér, 50 g köménymag, 10 g vérehulló fecskefű, 20 g citromfű – a tea elkészítése és adagolása megegyezik a fentiével
Gyógynövény ajánló száraz köhögésre
- két evőkanálnyi fehérmályva-gyökeret 4 dl vízben áztatunk 6-8 órán keresztül, majd nagylyukú szűrőn leszűrjük és egy nap alatt 2-3 adagra osztva megisszuk
Középfülgyulladás kezelése otthon
- természetesen a szakorvosi vizsgálat ekkor is javasolt
- kövirózsa leveléből kipréseljük a nedvet és szemcsepegtetővel a külső hallójáratba cseppentünk
- hagymacseppek: egy nagyobb hagyma alját levágjuk, a tetejébe egy lyukat vájunk és ebbe étolajat teszünk; állítsuk így a hagymát olajba és 20 percig melegítsük, majd hagyjuk kihűlni és a hagymába vájt lyukból csepegtetővel kiszívjuk a gyógyolajat és a hallójáratba cseppentjük
Gyógyító recept krónikus köhögés, megfázás esetére: a körtebefőtt
- hozzávalók: 3 körte, 100 g nádcukor, 2 kanál méz, 150 g citromlé
- a körtéket megmossuk, kettévágjuk, a magházakat kivágjuk, majd kis kockákra szeleteljük
- 1 liter vizet felforralunk, ebbe beleöntjük a körte-kockákat a citromlét és a nádcukrot; 5-10 szem ginkgomagot is adhatunk hozzá
- 15 percig főzzük
- a főzetet melegen vagy akár hidegen is ehetjük aznap, több alkalommal
Mire jó a hajdina?
- a keserűfűfélék családjába tartozik, de mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják
- Ázsia középső részén honos, innen terjedt el
- a szénhidráttartalom mellett értékes vitaminforrás (elsősorban B-vitaminok)
- magas rosttartalma miatt jól alkalmazható székrekedés esetén
- a magas vérnyomás kezelésére is használták régen, erősíti a hajszálereket, fokozza a kéz-láb keringését (rutin-tartalom)
- tisztítja és erősíti a beleket, javítja az étvágyat
- kása: 1 csésze hajdinadara, 4-5 csésze forró víz, fél hagyma kockára vágva, kevés tengeri só; tegyük a hozzávalókat abba a lábasba, amiben a vizet forraltuk és újra forraljuk fel, majd fedjük le és állítsuk takaréklángra; 30 perc főzés után (megpuhulásig) kész
A homoktövisről röviden
- a homoktövis az északi féltekén él, fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő növény, Magyarországon is honos, termése narancssárga bogyó, amit ha megcsíp a dér, fogyaszthatóvá válik
- Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, de kínai császárok gyógyítására is felhasználták
- magas tápérték és vitamintartalom; erősíti az immunrendszert
- általános gyengeség, műtétek után kifejezetten ajánlott
- a magas C-vitamin tartalom miatt megfázás esetén is használják (a citromhoz képest 10-szer magasabb a C-vitamin tartalma, ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a feldolgozása során csökken)
- májvédő, koleszterinszint-csökkentő, szem-erősítő
- a fogínygyulladás, allergia ellenszere
- Kínában gyógyszernek minősül